Klasyczny brownie
Czasami warto zapomnieć o liczeniu kalorii i zjeść coś naprawdę pysznego. Oto przepis na ciasto, które nie ma sobie równych i jest proste w przygotowaniu.
Składniki
- 6 jajek
- 30 dkg cukru
- 10 dkg mąki
- 2 gorzkie czekolady
- 1 łyżka kakao
- 1 kostka masła
Sposób przygotowania
1. W metalowym naczyniu, ustawionym na garnku z gotującą się wodą, stopić czekolady z kostką masła.
2. Jajka utrzeć z cukrem i łyżką kakao.
3. Połączyć wystudzoną masę czekoladową z jajkami i mąką.
4. Przelać do formy.
5. Wstawić do nagrzewającego się piekarnika, nastawionego na 200 stopni.
6. Piec około pól godziny.
7. Gdy skórka na cieście popęka, ciasto jest gotowe.
8. Można polać masą czekoladową i posypać płatkami migdałowymi.
Uwagi
Ciasto można upiec w dużej blasze.
Jeśli wolicie ciasto bardziej chrupiące, użyjcie takiej ilości składników, jak w przepisie wyżej.
Jeśli chcecie, by ciasto było wilgotne w środku, polecam podwoić ilość składników.
Smacznego