Klasyczny brownie

Czasami warto zapomnieć o liczeniu kalorii i zjeść coś naprawdę pysznego. Oto przepis na ciasto, które nie ma sobie równych i jest proste w przygotowaniu.

ciasto

Składniki

  • 6 jajek
  • 30 dkg cukru
  • 10 dkg mąki
  • 2 gorzkie czekolady
  • 1 łyżka kakao
  • 1 kostka masła

 Sposób przygotowania

1. W metalowym naczyniu, ustawionym na garnku z gotującą się wodą, stopić czekolady z kostką masła.

2. Jajka utrzeć z cukrem i łyżką kakao.

3. Połączyć wystudzoną masę czekoladową z jajkami i mąką.

4. Przelać do formy.

5. Wstawić do nagrzewającego się piekarnika, nastawionego na 200 stopni.

6. Piec około pól godziny.

7. Gdy skórka na cieście popęka, ciasto jest gotowe.

8. Można polać masą czekoladową i posypać płatkami migdałowymi.

Uwagi

Ciasto można upiec w dużej blasze.

Jeśli wolicie ciasto bardziej chrupiące, użyjcie takiej ilości składników, jak w przepisie wyżej.

Jeśli chcecie, by ciasto było wilgotne w środku, polecam podwoić ilość składników.

Smacznego

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *