Pesto trochę inaczej

Pesto to jeden z najbardziej cenionych włoskich sosów. Tradycyjnie pesto składa się z oliwy, bazylii, parmezanu i orzechów piniowych. 20130712150624483
O jego powstaniu krążą legendy i tak naprawdę nie wiadomo, gdzie pojawił się po raz pierwszy. Powszechnie za miejsce jego powstania uznaje się Ligurię, region w północno-zachodniej części Włoch.
Podobno nazwa pesto wywodzi się od sposobu, w jaki je dawniej przyrządzano, czyli w moździerzu (mortaio e pestello). W Ligurii wykorzystywano to narzędzie by jak najlepiej wydobyć smak i aromat z liści bazylii, miażdżąc je. Pierwsze wzmianki o pesto można znaleźć w dokumentach zachowanych z 1600 roku w archiwum miasta Genua.

Sos ten stał się wyjątkowo popularny w Lingurii ze względu na bogatą w minerały glebę a także sprzyjający bazylii umiarkowany nadmorski klimat.

Klasyczne pesto składa się z następujących składników:

  • 1/3 szklanki orzeszków piniowych
  • 16-18 listków świeżej bazylii
  • 1 ząbek rozgniecionego czosnku
  • 6-8 łyżek oliwy z oliwek
  • ½ szklanki świeżo startego sera Parmigiano Reggiano
  • Odrobina soku z limonki
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Jakiś czas temu na jakimś blogu znalazłam przepis na trochę inne pesto z serem feta, jest inne w smaku lecz równie pyszne. Przepis zawierał głównie fetę, bazylię i przyprawy do smaku.

Zmieniłam go znacznie, a oto co proponuję jako alternatywę do klasycznego pesto.

  • Kostka sera feta lub typu feta
  • Dwie spore garście bazylii
  • Garstka migdałów
  • Łyżka pasty z dyni lub z orzechów nerkowca
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • Odrobina pieprzu

Wszystkie składniki rozdrabniamy blenderem.
Takie pesto jest pyszne jako dodatek do makaronu z podsmażoną cebulą, posypane czarnymi oliwkami, kaparami i płatkami migdałów.

Smacznego!

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *