Vege zupa z ciecierzycy

Ta zupa jest aromatyczna, sycąca, bezmięsna i bez dodatków pochodzenia zwierzęcego.
Można ją przygotować bardzo szybko jeżeli użyjemy ciecierzycy z puszki.
Jeżeli zdecydujecie się na suchą ciecierzyce, zajmie to więcej czasu. Warto jednak poczekać.

20140201_222435

Czego potrzebujemy:

  • 400 g suchej ciecierzycy
  • Paczki mrożonych warzyw (wybrałam hortex mieszanka kalafiora, pora, marchewki, groszku i zielonej fasolki)
  • Około 0,5 l bulionu warzywnego (przygotowałam dzień wcześniej z: 3 marchewek,2 średnich cebul, 1 pora, 2 pietruszek, 1 średniego selera, 6 liści laurowych i paru ziaren ziela angielskiego, sól i pieprz do smaku)
  • cebule z przygotowanego wcześniej wywaru
  • 1 marchewka z wywaru
  • mała łyżeczka pasty sambal oelek (otra pasta z czerwonych papryczek)
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 puszka posiekanych pomidorów w zalewie

Sposób przygotowania:

  • Ciecierzycę należy namoczyć wcześniej, na 7-8 godzin, najlepiej na noc.
  • Następnego dnia odcedzamy ją i gotujemy około godziny.
  • Odlewamy wodę.
  • Zalewamy przygotowanym wcześniej bulionem, dodajemy mieszankę warzywną, cebulę i marchewkę z wywaru.
  • Gotujemy aż warzywa zmiękną.
  • Dodajemy pomidory, doprawiamy pastą z ostrej papryki i słodką papryką.

Smacznego!

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *