Zupa cebulowa – przepis francuski

Jest to zupa z kuchni francuskiej, podobno jest niezastąpiona na kaca i grypę. Wyśmienicie pasuje na zimne dni, ale jest też aromatycznym urozmaiceniem w letnie wieczory szczególnie z lampką dobrego, czerwonego wina.

zupa cebulowa

Składniki :   

  • 1 kg cebuli
  • masło
  • łyżka tymianku
  • listek laurowy
  • szałwia
  • 3 ząbki czosnku
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • litr bulionu, albo rosołu z kostki
  • sól
  • pieprz
  • starty żółty ser

grzanki :

  • czerstwa biała bułka
  • masło

Sposób przygotowania

Kilogram cebuli kroimy w cienkie plasterki i dusimy na 100 gramach masła, aż stanie się miękka i przezroczysta.

Trzeba ją wtedy dokładnie i często mieszać, żeby się nie zarumieniła. Potem dodajemy łyżkę tymianku, listek laurowy, szałwię i 3 posiekane ząbki czosnku.

Dusimy około 40 minut pod przykryciem.

Dodajemy szklankę wytrawnego białego wina, mieszamy aż płyn lekko odparuje i dolewamy litr grącego bulionu (może być to rosół z kostki).

Zupę gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut.

Doprawiamy solą i pieprzem.

Na samym końcu wlewamy kieliszek koniaku, dla wydobycia pełnego smaku.

Teraz pora na zrobienie grzanek :

Czerstwą białą bułkę kroimy w mniejsze, lub większe kawałki (wedle uznania) i smarujemy z obu stron masłem.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10 – 15 minut.

Gdy grzanki będą gotowe wrzucamy je do zupy.

Na wierzch jeszcze posypujemy grubą warstwą startego żółtego sera i wstawiamy zupę w żaroodpornych miseczkach do piekarnikach.

Pora ją zapiec.

Zupa musi spędzić w gorącym piekarniku tyle czasu, żeby ser się rozpuścił i przyrumienił.

Po około 10 minutach jest gotowa! Smacznego!

Kucharka Ada B. (dawniej Ada S.)

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *