Zupa cebulowa – przepis francuski
Jest to zupa z kuchni francuskiej, podobno jest niezastąpiona na kaca i grypę. Wyśmienicie pasuje na zimne dni, ale jest też aromatycznym urozmaiceniem w letnie wieczory szczególnie z lampką dobrego, czerwonego wina.
Składniki :
- 1 kg cebuli
- masło
- łyżka tymianku
- listek laurowy
- szałwia
- 3 ząbki czosnku
- szklanka białego wytrawnego wina
- litr bulionu, albo rosołu z kostki
- sól
- pieprz
- starty żółty ser
grzanki :
- czerstwa biała bułka
- masło
Sposób przygotowania
Kilogram cebuli kroimy w cienkie plasterki i dusimy na 100 gramach masła, aż stanie się miękka i przezroczysta.
Trzeba ją wtedy dokładnie i często mieszać, żeby się nie zarumieniła. Potem dodajemy łyżkę tymianku, listek laurowy, szałwię i 3 posiekane ząbki czosnku.
Dusimy około 40 minut pod przykryciem.
Dodajemy szklankę wytrawnego białego wina, mieszamy aż płyn lekko odparuje i dolewamy litr grącego bulionu (może być to rosół z kostki).
Zupę gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Na samym końcu wlewamy kieliszek koniaku, dla wydobycia pełnego smaku.
Teraz pora na zrobienie grzanek :
Czerstwą białą bułkę kroimy w mniejsze, lub większe kawałki (wedle uznania) i smarujemy z obu stron masłem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10 – 15 minut.
Gdy grzanki będą gotowe wrzucamy je do zupy.
Na wierzch jeszcze posypujemy grubą warstwą startego żółtego sera i wstawiamy zupę w żaroodpornych miseczkach do piekarnikach.
Pora ją zapiec.
Zupa musi spędzić w gorącym piekarniku tyle czasu, żeby ser się rozpuścił i przyrumienił.
Po około 10 minutach jest gotowa! Smacznego!
Kucharka Ada B. (dawniej Ada S.)