Mus czekoladowy – prosty przepis
Wiśnie i czekolada to związek idealny, z którego zrodził się ten pyszny i wykwintny deser. Palce lizać!
Wspaniały deser wiśniowy, który zadowoli podniebienie najbardziej wybrednych smakoszy.
Czego potrzebujemy? I jak to zrobić?
- 4 żółtka utrzeć z 6 łyżkami cukru (najlepiej na parze) do białości.
- Dodać szklankę ciepłego mleka.
- Dodać 2 rozpuszczone gorzkie czekolady 90%.
- W połowie szklanki mleka rozpuścić żelatynę (ilość na 1 litr).
- Białka ubić i dodać ubitą śmietankę 30-36% (200 ml)
- Wymieszać łyżką.
- Dodać wiśnie z konfitury, ile kto lubi.
- Wylać do tortownicy, na przykład na herbatniki, które mogą być polane syropem z konfitury wiśniowej.
- Odstawić do stężenia.
Smacznego!