Mus czekoladowy – prosty przepis

Wiśnie i czekolada to związek idealny, z którego zrodził się ten pyszny i wykwintny deser. Palce lizać!
Wspaniały deser wiśniowy, który zadowoli podniebienie najbardziej wybrednych smakoszy.

mus

Czego potrzebujemy? I jak to zrobić?

  • 4 żółtka utrzeć z 6 łyżkami cukru (najlepiej na parze) do białości.
  • Dodać szklankę ciepłego mleka.
  • Dodać 2 rozpuszczone gorzkie czekolady 90%.
  • W połowie szklanki mleka rozpuścić żelatynę (ilość na 1 litr).
  • Białka ubić i dodać ubitą śmietankę 30-36% (200 ml)
  • Wymieszać łyżką.
  • Dodać wiśnie z konfitury, ile kto lubi.
  • Wylać do tortownicy, na przykład na herbatniki, które mogą być polane syropem z konfitury wiśniowej.
  • Odstawić do stężenia.

Smacznego!

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *