Muffiny z ciemną czekoladą i masłem orzechowym
Macie ochotę na coś pysznego? Składniki tych babeczek są nie tylko smaczne ale i najwyższej jakości. A ich smak poprawi humor każdemu.
A oto czego potrzebujemy:
- 375 g mąki pszennej
- 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 g cukru pudru
- odrobina soli
- 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
- 150 g = 1,5 tabliczki ciemnej czekolady,
- 2 jajka
- 160 g masła
- kilkanaście łyżeczek masła orzechowego
- 375 ml mleka
- 12 foremek na muffinki
Sposób przygotowania:
W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, odrobinę soli, skórkę z cytryny, rozdrobnioną czekoladę.
W drugiej – mleko i jajka.
Zawartość miseczki z mlekiem i jajkami wlewamy do miski z mąką i resztą składników, dodajemy do tego wcześniej rozpuszczone masło. Całość mieszamy łyżką, tak by składniki się zmieszały, grudki są wskazane
Masę pomieszaną z kawałkami czekolady wlewamy do połowyi, dodajemy łyżeczkę masła orzechowego, dopełniamy masą z kawałkami czekolady, do 3/4 foremki.
Wypełnione ciastem foremki wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 25 minut.
Po 25 minutach mamy już gotowe, pachnące orzechami i czekoladą ciastka.
Z takiej ilości składników upieczemy około 12 do 16 babeczek, w zależności od wielkości foremek.
Smacznego
Marta Malarska-Walczak