Muffiny z ciemną czekoladą i masłem orzechowym

Macie ochotę na coś pysznego? Składniki tych babeczek są nie tylko smaczne ale i najwyższej jakości. A ich smak poprawi humor każdemu.

muffiny

A oto czego potrzebujemy:

  • 375 g mąki pszennej
  • 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g cukru pudru
  • odrobina soli
  • 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 150 g = 1,5 tabliczki ciemnej czekolady,
  • 2 jajka
  • 160 g masła
  • kilkanaście łyżeczek masła orzechowego
  • 375 ml mleka
  • 12 foremek na muffinki

Sposób przygotowania:

W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, odrobinę soli, skórkę z cytryny, rozdrobnioną czekoladę.
W drugiej – mleko i jajka.

Zawartość miseczki z mlekiem i jajkami wlewamy do miski z mąką i resztą składników, dodajemy do tego wcześniej rozpuszczone masło. Całość mieszamy łyżką, tak by składniki się zmieszały, grudki są wskazane :)

Masę pomieszaną z kawałkami czekolady wlewamy do połowyi, dodajemy łyżeczkę masła orzechowego, dopełniamy masą z kawałkami czekolady, do 3/4 foremki.
Wypełnione ciastem foremki wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 25 minut.

Po 25 minutach mamy już gotowe, pachnące orzechami i czekoladą ciastka.
Z takiej ilości składników upieczemy około 12 do 16 babeczek, w zależności od wielkości foremek.

Smacznego

Marta Malarska-Walczak

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *