Italia do zjedzenia

Italia do zjedzenia jest wyjątkowym połączeniem książki kulinarnej i subiektywnego
przewodnika po Włoszech.
W środku znajdziemy historię kuchni i sztuki opatrzoną zdjęciami z licznych podróży
autora do Italii. Książka podzielona jest na cztery rozdziały: antipasti, primi,
secondi i dolci; a każdy z nich przybliży miejsca i smaki, które doskonale pobudzą
apetyt czytelnika na dalszą włoską przygodę.

Italia do zjedzenia_3D

Lubię jedzenie, podróżowanie i sztukę – gdybym miał wybrać, co jest na miejscu pierwszym,
to bym poległ – dlatego najchętniej łączę te trzy przyjemności! Dlatego proponuję bardzo osobiste
(inaczej nie umiem) połączenie książki kucharskiej i przewodnika po Italii, połączenie historii kuchni
i historii sztuki ujętych w krótkie rozdziały, uzupełnione moimi zdjęciami z Włoch.

Bartek Kieżun

Bartek Kieżun napisał niezwykle pięknie i mądrze o moim kraju.
Żałuję, że książka nie może przekazać bezpośrednio smaku i aromatu opisywanych potraw,
ale po to trzeba pojechać do Włoch, do czego ” Italia do zjedzenia” znakomicie zachęca
 .
Tessa Capponi-Borawska

Włochy są jak tort wysoki do nieba. Żeby skosztować jego warstw nasączonych przeszłością,
potrzeba cicerone na miarę Bartka Kieżuna. Smakosz i erudyta zabiera nas w podróż,
w której historia, sztuka i kulinaria prowadzą do źródeł smaku.

Daria Pawlewska, redaktorka naczelna magazynu kulturalno-kulinarnego KUKBUK

Wszystko jest tu autentyczne, sprawdzone, widziane i smakowane. „talia do zjedzenia”
jest zwiastunem nowej, nie sztampowej kuchni włoskiej – Bartek prezentuje dania,
o których pewnie nawet niektórzy Włosi nie mają pojęcia, a tak że śmiałe,
autorskie modyfikacje znanych przepisów.  Książkę dosłownie pochłonąłem.

Jacek Szklarek, prezes Slow Food Polska

Bartek Kieżun – dziennikarz kulinarny i bloger związany z magazynem Kukbuk. Z wykształcenia antropolog kultury,
z zamiłowania kucharz. Miłośnik książek, nie tylko kulinarnych. Publikuje w magazynie Kukbuk. Stale współpracuje z Radiem Kraków i portalem Wirtualna Polska. W przerwach w pisaniu i gotowaniu prowadzi Miejsce Sklep – galerię z polskim dizajnem lat sześćdziesiątych. Absolwent krakowskiej Szkoły Sommelierów. Pierwszy polski zdobywca Barilla Cup. Jako kucharz gotuje
i karmi, prowadzi warsztaty, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje na konkursach kulinarnych.

BLOG: https://www.kukbuk.com.pl/blogi/bartek-kiezun/
Facebook: https://www.facebook.com/KrakowskiMakaroniarz/
Instagram: https://www.instagram.com/krakowski_makaroniarz/

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *