Gotuję, nie marnuję KUCHNIA ZERO WASTE PO POLSKU, premiera już 14 marca

Sylwia Majcher   Gotuję, nie marnuję

KUCHNIA ZERO WASTE PO POLSKU 

 kuchnia zero waste po polski sylwia majcher

 

 

Postanowiłam odczarować resztki. Pokazać, jak bardzo wartościowe produkty wyrzucamy do śmietnika. (…) Bo podróż przez historię kulinarną udowadnia, że najlepsze dania, którymi kuchnie świata dziś się chwalą, gotowane były z odpadków. Zatem resztki na stół.

Sylwia Majcher

 

„Nie lubię marnować jedzenia, chyba nikt nie lubi. Pytanie jak to zrobić? Do tej pory brakowało
mi książki, która pokazywałaby, jak recykling w kuchni może mieć pozytywny wpływ na nasze życie
i środowisko. Książka Sylwii Majcher jest przyczynkiem do wielu ważnych dyskusji, a przy tym uczy
po prostu gotować. Wydajnie i z głową. Na taką książkę czekałem.”

Grzegorz Łapanowski

kucharz, założyciel Fundacji Szkoła na Widelcu

 

„Bez refleksji na temat tego, co jemy i jak jemy, nie możemy nazywać się ludźmi świadomymi. Książka Sylwii Majcher doskonale wpisuje się w nasze potrzeby. Każdy, kto uważa, że dba o świat, powinien
ją przeczytać i wyciągnąć wnioski. Żyjemy w czasach, w których część globu głoduje. Nie zapominajmy o tym”.

Aleksander Baron,

szef kuchni restauracji Zoni

 

„Żywność jest dla nas zbyt ważna, by ją tak po prostu wyrzucać. Książka w przystępny i ciekawy sposób pokazuje, jak każdy z nas może realnie przyczynić się do zminimalizowania problemu marnowania żywności. Wystarczy, że zastosuje się do porad i przepisów w niej zawartych”

Marek Borowski,

Prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności

 

To książka dla wszystkich, którzy szukają pomysłu na kreatywne wykorzystanie tego, co zostało
w lodówce i w kuchennych szafkach. Sylwia Majcher ma mnóstwo sposobów na
to, by resztki zamiast do kosza trafiły na talerze. Autorka jest mistrzynią kuchennej improwizacji i ze światła w lodówce gotuje trzydaniowy obiad. W jej kuchni, co udowadnia w książce, nie ma składnika, który nie może dostać drugiego życia.

 

W tej książce znajdziesz nie tylko fantastyczne przepisy na dania z resztek, ale także pomoc
w planowaniu jadłospisu i układaniu listy zakupów. Dowiesz się, co zrobić, żeby ograniczyć kupowanie za dużej ilości jedzenia, poznasz najlepsze sposoby przechowywania mąki, kasz, mięsa, ryb, owoców
i warzyw, żeby ich świeżość była jak najdłuższa. Nauczysz się, co i jak mrozić, kisić, pasteryzować, suszyć i jak odczytywać datę ważności konkretnych pokarmów – aby tylko nie wyrzucać!

Dane dotyczące marnowania żywności w świecie są przerażające: do śmietników na całym świecie trafia 1,3 miliarda ton żywności rocznie, w samej Polsce wyrzucamy 9 milionów ton jedzenia. W ten sposób marnujemy nie tylko żywność, ale i hektolitry wody, która jest potrzebna do jej wytworzenia. W odpowiedzi na to powstają znakomite inicjatywy: Dan Barber, ulubiony kucharz Państwa Obamów, który w swojej restauracji podaje dania – z resztek; sklep w Kopenhadze, w którym można zakupić jedzenie z uszkodzeniami podczas transportu, lub któremu kończy się termin ważności; w Dani blogerka Selina Jull założyła ruch edukacyjny Stop marnowaniu jedzenia, już po pięciu latach w jej kraju marnuje się o 25% jedzenia mniej!

Książka idealnie wpisuje się coraz silniejszy i świadomy w Europie oraz  Stanach Zjednoczonych trend zero waste. Wyrzucanie jedzenia zaczyna być nietaktowne, a umiejętność twórczego wykorzystywania resztek –  doceniana i pożądana. Uznani szefowie kuchni komponują wymyślne przepisy,  a Sylwia Majcher pokaże, że recyklingowym kulinarnym bohaterem w swoim domu może być przecież każdy. Jej przepisy są funkcjonale i, co ważne – łatwe do odtworzenia nawet przez amatorów.

Po przeczytaniu porad Sylwii Majcher, już nigdy nie wyrzucisz jabłka z plamką lub głąba z kapusty i nie wzgardzisz przedwczorajszym pieczywem. W Twoim piekarniku z tych produktów (i wielu innych dotąd wyrzucanych) powstaną pyszne klopsiki z chleba w sosie pomidorowym, pudding z czerstwego pieczywa z warzywami, carpaccio z głąba kapusty, quiche z białego sera i cebuli, a także kotlety
z łososia? Brzmi jak dania z resztek? Czy może raczej jak menu dobrej restauracji?

Stosując się do kilku podstawowych zasad i korzystając z tych znakomitych pomysłów, nabierzesz wprawy w smacznym gotowaniu, nauczysz się nie tylko wykorzystywać resztki z przyrządzania posiłków, ale także, dzięki dobremu planowaniu, spowodujesz, że tych resztek będzie się w Twojej kuchni pojawiało coraz mniej. I odczujesz sporą różnicą w swoim portfelu. Na plus!

 

Sylwia Majcher, dziennikarka TVN24, współautorka nagradzanego bloga kulinarnego kuchniawformie.pl. Zwyciężczyni ogólnopolskich Kulinarnych Zawodów Dziennikarzy. Absolwentka studiów podyplomowych na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW W Warszawie. Autorka reportaży i wywiadów kulinarnych. Mistrzyni kuchennej improwizacji – ze światła w lodówce gotuje trzydaniowy obiad. Przywraca właściwe miejsce resztkom i stawia je na stole w atrakcyjnej odsłonie. Mama dwójki dzieci, na których z sukcesami testuje swoje nieoczywiste przepisy. Regularnie w podróży, które są dla niej nieustającym źródłem inspiracji. Lubi zaglądać szefom kuchni do garnków i talerzy. Zbiera książki kucharskie z całego świata, w nowych miejscach zamiast muzeów zwiedza targowiska i miejsca, w których karmiącą zaskakująco. Gdy nie gotuje i nie je, biega albo jeździ na rowerze.

 

PREMIERA 14.03.2018

Format 190×240 mm

Oprawa twarda

Ilość stron 208

Cena 49,99 zł

Wydawnictwo Buchmann

 

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *