Ciastka na ostro

Czekoladę z ostrymi przyprawami łączyli w dawnych czasach Aztekowie. Ostatnio połączenie to stało się bardzo modne. Wypróbuj przepis i ciesz się niepowtarzalnym smakiem ciasteczek z chili.

ciastka z chili

Składniki

  • 8 dag rodzynek
  • 3 łyżki rumu
  • 30 dag gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki masła
  • 6 łyżek mąki
  • 15 dag cukru
  • 2 jajka
  • po 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, soli i mielonego cynamonu
  • 1-2 łyżki chili w płatkach (może być też chili mielone)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Jak to zrobić?

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Rodzynki włóż do rondelka, wlej alkohol i mocno podgrzej, ale nie gotuj.

Odstaw, aby ostygły. Do garnka włóż 17 dag połamanej na kawałki czekolady, dodaj masło, stop, mieszając, na małym ogniu. Ostudź.

Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, płatkami chili, cynamonem i solą. Jajka ubij z cukrem, pod koniec ubijania dodaj cukier waniliowy. Ciągle ubijając, powoli wlewaj do masy jajecznej stopioną i przestudzoną czekoladę.

Powstałą masę delikatnie połącz z mąką, dodaj osączone rodzynki i pozostałą czekoladę pokrojoną w drobną kostkę.

Nabieraj łyżeczką porcje masy i układaj na blasze wyłożonej pergaminem.

Piecz 8 – 10 minut, wyjmij z piekarnika, odłóż, aby ostygły.

Smacznego :)

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *