Podwójna ochrona struktur skóry i widoczne odmłodzenie z nowymi liniami Lirene PROTECT

Białka to podstawowy element strukturalny naszego organizmu – budują każdą jego komórkę i tkankę, także włókna podporowe skóry. Ich uszkodzenie prowadzi do zaniku sprężystości,
a w konsekwencji – do powstawania zmarszczek. Jedną z przyczyn jest proces glikacji – dołączania reszt cukrowych do białek.

Lirene PROTECT to linia kosmetyków stworzona przez Ekspertów Laboratorium Naukowego Lirene z myślą o nowoczesnych i aktywnych kobietach, które chcą dbać o swoją skórę, pielęgnując ją kosmetykami najwyższej jakości. Składa się na nią pięć serii, przeznaczonych dla różnych grup wiekowych: City Protect 25+, DNA Protect 35+, Matrix Protect 45+, Collagen Protect 55+ i Lipid Protect 65+. Kremy przeciwdziałają procesowi glikacji, wzmacniając poszczególne struktury skóry tak, aby skutecznie spowalniać pojawienie się widocznych oznak upływającego czasu.

liren
Badając styl życia i stan zdrowia stulatków, okazało się, że są wśród nich i pijący i nie pijący, flegmatyczni i ekstrawertyczni, z poczuciem humoru i bez, uprawiający sport i nielubiący się ruszać. Jednak wszyscy mieli cechę odróżniającą ją od pozostałej części populacji: niski poziom glukozy we krwi i niski poziom insuliny. Dlaczego cukier skraca nam życie i jaki ma to związek z przemysłem kosmetycznym?

Podstawowym powodem, dla którego krążąca we krwi glukoza niekorzystnie oddziałuje na komórki, jest to, że przyłącza się ona do różnych cząsteczek białkowych. Ten niekorzystny proces nazywamy glikacją. Dodatkowy problem stwarza fakt, że reakcja ta zachodzi samoistnie, bez udziału dodatkowych enzymów. Trzy czynniki niewątpliwie przyspieszają ten proces: dieta bogata w cukier oraz promieniowanie UV i zanieczyszczenie środowiska. Ponadto glikacja jest następstwem naturalnego starzenia się naszego organizmu.

Białka to podstawowy budulec naszego organizmu. Pełnią szereg istotnych funkcji: transportują tlen (hemoglobina), walczą z patogenami (przeciwciała), przekazują informacje (czynniki wzrostu). Kiedy do cząsteczki białka zostanie przyłączona reszta cukrowa, zmienia się jej budowa. Białko, nie mogąc wypełniać swojej funkcji, staje się niepełnowartościowe.

Zasadniczy element struktury skóry właściwej stanowią dwa białka – kolagen i elastyna. Tworzą one włókna kolagenowe i elastynowe, które odpowiadają za sprężystość tkanki. Dołączenie do nich reszty cukrowej – tak samo jak w przypadku każdego innego białka – powoduje szereg zmian. Tworzona przez nie siatka staje się nieuporządkowana, sztywna, oporna na rozciąganie, skóra traci elastyczność, pojawią się zmarszczki i bruzdy.

Zmiany na skutek procesu glikacji zachodzą również w naskórku. Ponieważ pełni on funkcję bariery, która zabezpiecza nas przed szkodliwym wpływem środowiska zewnętrznego, uszkodzenie nawet najmniejszego elementu (np. białka wchodzącego w skład błony komórkowej keratynocytu, czyli komórki naskórka) odbije się na kondycji skóry. Naskórek stanie się przesuszony, zacznie się łuszczyć, straci zdrowy koloryt.
Glikacji mogą ulec również cząsteczki będące w komórce przekaźnikami sygnałów. Przykładowo – taką rolę odgrywają czynniki wzrostu. W przypadku ich uszkodzenia proces przekazywania informacji między poszczególnymi elementami skóry zostaje zaburzony, a skóra nie dostaje właściwych sygnałów do naprawy uszkodzeń. Zmiana struktury białka przekazującego ten sygnał powoduje, że białko zwyczajnie nie działa.

Zrozumienie zjawiska przyłączania się reszt cukrowych do białek i poznanie sposobów na spowolnienie niekorzystnych reakcji pozwoliło nam stworzyć kosmetyki, które pomagają przeciwdziałać upływowi czasu. Rolę podstawowych składników aktywnych przyjęły antyoksydanty – witamina E i C oraz przeciwutleniacze zawarte w naturalnych substancjach roślinnych. Zostały one tak dobrane – zarówno pod względem optymalnych dla skóry stężeń jak i kompleksów substancji – by odpowiadać na najważniejsze potrzeby skóry dojrzałej.

lirenedermo

Nowe kosmetyki Lirene PROTECT pomagają chronić skórę, aby zachować jej młody wygląd na dłużej. Specjalnie dobrane składniki aktywne przeciwdziałają procesom glikacji, działając przeciwzmarszczkowo i naprawczo. Chronią struktury skóry dzięki wzmocnieniu macierzy międzykomórkowej, poprawiają kondycję skóry i chronią ją przed szkodliwym wpływem środowiska i codziennego stresu, zapewniając jednocześnie komfort użytkowania. Skóra staje się bardziej elastyczna, jędrna – na każdym etapie życia.

Czy wiesz, że…?

Podobna reakcja dołączenia reszt cukrowych zachodzi także… w produktach spożywczych. W tym przypadku nie mówimy jednak o glikacji, ale o reakcji Maillarda. Jest ona złożoną serią reakcji pomiędzy białkami i cukrami, zwykle zachodzącą w podwyższonej temperaturze. W ich wyniku tworzą się setki różnych związków smakowo-zapachowych, które z kolei ulegają rozkładowi do nowych związków podobnego rodzaju. Dlatego też każdy rodzaj żywności posiada specyficzny skład związków smakowo-zapachowych, dzięki czemu odróżniamy zapach gotowanego ryżu od zapachu pieczonego ciasta.
SERIE LIRENE PROTECT

Na linię Lirene PROTECT składa się 5 serii: CITY PROTECT 25+, DNA PROTECT 35+, MATRIX PROTECT 45+, COLLAGEN PROTECT55+ ORAZ LIPID PROTECT 65+.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *