Krem z kalafiora – sycące danie na listopadowe obiady

Kalafiora można podawać na wiele sposobów, kojarzy się głównie z dodatkiem do obiadu lub jako składnik zupy warzywnej.

zupa krem z kalafiora

Nie wpadłam nigdy na pomysł przygotowania z niego zupy kremu, a szkoda bo jest pyszna i bardzo sycąca.
Przepis na tę zupę znalazłam w jakiejś gazecie i zapomniałam zapisać. Na szczęście jest tak prosty, że już po pierwszym przygotowaniu można odtworzyć sposób przyrządzania.

Składniki

  • 1 Średni kalafior
  • Około litra bulionu warzywnego (przygotowałam z ugotowanych 4 marchewek, 2 porów, połowy selera, jednej cebuli, kostki rosołowej z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego).
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 1 większe opakowanie śmietany 12%
  • 1 szklanka białego półwytrawnego wina
  • Pieprz i sól do smaku
  • Łyżka masła do smażenia

Jak przygotować

1. Gotujemy bulion
2. Oddzielnie gotujemy kalafiora z dodatkiem soli.
3. Na patelni lub w garnku, w którym później przygotujemy zupę, przysmażamy pokrojoną cebulę
4. Gdy się zarumieni zalewamy ją winem, dusimy. Gdy wino trochę odparuje, dodajemy stopniowo śmietanę.
5. Wszystko razem dusimy.
6. Dodajemy ugotowanego kalafiora.
7. Zalewamy bulionem wraz ze wszystkimi ugotowanymi warzywami, oprócz marchewki.
8. Miksujemy wszystko razem.
9. Pieprzymy i dosalamy do smaku.
10. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut.

Smakuje świetnie z grzanką i startym serem.

Uwaga:

Jeżeli krem wyjdzie za rzadki, warto go dłużej podgotować by odparował.

Smacznego!

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *