Kleftiko mięsne pod ciastem

Kleftiko to potrawa grecka. Ma swoją długoletnią tradycję, która sięga panowania Turków w Grecji. klefiko
Górale z Peloponezu nazywani byli przez Turków „kleftes”, czyli rozbójnikami.

Chowali się przed najeźdźcami w górach, gdy byli głodni nie mogli upiec mięsa na ognisku, ponieważ dym byłby widoczny z bardzo daleka. Wymyślili, więc sposób pieczenia, który nie wzniecał dymu – mięso zawijali w pakieciki ze skóry zwierzęcia, posypywali je ziemią i zostawiali w żarze, aby się upiekło.

Kleftiko to danie, które piecze się pod przykryciem ciasta, albo w pakiecikach z ciasta filo. Najważniejszą cechą tej potrawy jest jej aromat. Dzięki skorupki z ciasta, zapach jest pod nią zamknięty i uwalnia się dopiero w momencie jej przecięcia, jest wtedy skondensowany i bardzo intensywny.

Uwalniają się słoneczne zapachy oregano, czosnku i oliwy z oliwek.

To idealna potrawa na jesienne i zimowe dni, gdy marzymy o wycieczkach do dalekiej i słonecznej Grecji!

Składniki:

ciasto:

  • 250 g mąki pszennej nr 500
  • 100 ml wody
  • łyżka oliwy
  • łyżeczka octu
  • sól

farsz:

  • 800 g cielęciny bez kości
  • 400 g małych cebulek
  • papryka
  • 4 ziemniaki
  • 2-3 marchewki
  • garść mrożonego zielonego groszku
  • 8 ząbków czosnku
  • oregano
  • biały pieprz
  • wino
  • oliwa z oliwek
  • olej

Sposób przyrządzania:

Mięso pokroić w kostkę i zamarynować w oliwie z winem, połową czosnku i przyprawami. Zagnieść ciasto jak na pierogi i odstawić pod przykryciem na 30 min. Całe cebulki i warzywa pokrojone w kostkę wymieszać z przyprawami. Mięso obsmażyć na brązowo na gorącym oleju. Dodać warzywa. Rozłożyć do 4 żaroodpornych naczyń. Ciasto podzielić na 4 części, rozwałkować i przykryć każde naczynie. Posmarować po wierzchu oliwą, piec godzinę w temp. 160 st. C.

Ada Bielska

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *