Kaukasis – kulinarna podróż po Gruzji i innych krajach Kaukazu

Kuchnia zajmuje szczególne miejsce w gruzińskiej tradycji i jest częścią ich narodowej tożsamości. Kaukaz to jednak nie tylko Gruzja – Olia Hercules w swojej najnowszej książce przybliża nam kuchnię całego regionu, którego łagodny klimat zapewnia wielką obfitość i różnorodność płodów rolnych, a także aromatycznych przypraw. Smakowite chinkali, chrupiące chaczapuri, aromatyczna doszorwa, a na deser słodka pachlawa. Na liście składników dorodne bakłażany, soczyste pomidory, górskie sery, dojrzałe arbuzy, winogrona i mnóstwo orzechów. Wśród proponowanych przez Olię przepisów znajdzie się wiele ciekawych pozycji dla wegetarian, ale też dla mięsożerców.

kaukasis nowość wydawnicza książka marta malarska walczak dlaurodypl

Fragment ze wstępu Olii Hercules:
Nagle się okazało, że nie tak łatwo wymyślić tytuł do tej książki. To było jedno z najtrudniejszych zadań w moim życiu. Jak połączyć wyprawę do świata dzieciństwa, wspomnienia i uczucie nostalgii
z nowo odkrytą wiedzą o Kaukazie i jego ludach?

W głowie kłębiły mi się słowa: Kaukaz, wspólnota, zjednoczenie, „jak jeden”, rodzina, stół. Polifonia, warstwy, razem. Jedno słowo! Potrzebowałam jednego słowa, które połączyłoby nas wszystkich, ale nie jak kiedyś w sposób tragiczny, pod przymusem. Szukałam jednego słowa, które pokojowo
i naturalnie połączyłoby naszą skomplikowaną historię, wspomnienia rodzin oraz nowe przeżycia.

Od początku uczono mnie, że ludzie są najważniejsi, a wartości humanitarne uniwersalne.
Bez względu na to, czy jesteś Ormianinem, Azerem czy Gruzinem, czy należysz do jednego z wielu innych narodow Kaukazu, łączy nas kultura i niełatwe losy tego regionu. A z perspektywy sztuki gotowania, mamy wiele wspolnych technik kulinarnych. Ceniliśmy wszystkich naszych armeńskich, azerskich, gruzińskich, osetyńskich, karaczajskich i adygejskich przyjacioł. Tak samo interesowały nas ich opowieści, wspomnienia, zwracaliśmy uwagę na to, co jest dla nich ważne i oczywiście, co gotują!

Jestem namiętną badaczką etymologii. Przypomniałam sobie przeczytaną gdzieś informację, że nazwa „Kaukaz” pochodzi z języka Scytow (to starożytna cywilizacja, zamieszkująca ukraińskie stepy; tam się urodziłam). Nazwa ta jest spokrewniona ze wspaniałym greckim słowem Kaukasis. Oznacza ono „ośnieżony gorski szczyt”. W tym momencie narodził się tytuł książki! Na samym szczycie Kazbeku, w połnocno-wschodniej Gruzji, zobaczyłam taras widokowy wyłożony mozaiką. Było tam pięknie. Najbardziej podobały mi się wizerunki zwierząt i ludzi o wyrazistych konturach. Za to same postaci powstały z niedobranych kolorowych płytek. To znakomicie odzwierciedla moj stosunek do tej kultury, tradycji i przepisow. Kontury są wyraźne, wyryte w kamieniu, ale środek jest układanką z pojedynczych kawałkow, wielokolorowych i z pozoru niedobranych.

Mam nadzieję, drogi czytelniku, że w trakcie lektury tej książki zainspirujesz się konturami, ale nie będziesz się bał tworzyć własnej mozaiki. To moja interpretacja, symbol, wizja, jak należy dbać i cenić tradycję, z jednoczesną gotowością do stworzenia czegoś nowego.

Copyright © for the Polish edition by Grupa Wydawnicza Foksal sp. z o.o., Warszawa 2017

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *